måndag 18 augusti 2008

Gammeldags bullar


ca 40 bullar (gräddas i 250 grader, mitten av ugnen i 6-8 min)


100-150 g margarin
5 dl mjölk
1-1 1/2 dl socker el vit baksirap

1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma el kanel
780 g mjöl (ca 13 dl)

Smält margarinet och häll sedan i mjölk, värm till fingervarmt.

Smula ner jästen i degbunken och lös upp den med lite av degspadet, häll sedan i resten av spadet.

Lägg i resten av ingredienserna och det mesta av mjölet. Se till att degen inte blir för hård för då blir bullarna hårda, men den måste ju gå att arbeta med i alla fall.

Arbeta degen längre än du tror, med maskin ca 5-10 minuter. Jag brukar passa på att diska undan medans maskinen jobbar, ingen maskin betyder mera jobb tills degen släpper bunken.

Jäs i rumstemperatur 40 min, övertäckt med fuktad handuk eller plastfolie. Detta gör bullarna mindre torra.

Dela degen i två delar och kavla ut en och en till en rektangel, bred margarin över (lättast med flytande sådant), strö över socker och kademumma el kanel. Rulla ihop och dela varje rulle i 20 bitar som läggs på bakplåtar klädda med papper eller en och en i bullformar.

Jäs ca 40 minuter täckta med fuktig handduk.

Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda. Låt sedan svalna under handduk.

Lycka till!

Inga kommentarer: