lördag 26 november 2022

saffransdeg nr 1, + kolaknutat

Det här receptet hittade jag i en Allers. Degen görs på ett annorlunda sätt och  jag var ju tvungen att prova, följde då också beskrivningen på saffransknutar med kola De blev så goda så här kommer båda recepten.


Saffransdeg nr 1

Ugn 225*  Tänk också på att mjölk o smör ska vara rumstempererat.


50 g Jäst

5 dl Rumsvarm mjölk ( värmde min på spisen till något mindre än fingervarmt)

½-1 g Saffran . /Jag tog 3 kuvert, tycker om saffranssmaken och tar alltid mer än recepten.)

1 tsk Stött kardemumma el malen.

1½ dl Socker (jag tog 2 dl för den sötare smakens skull)

1 Ägg

13½- 14½ dl Vetemjöl

175 g Smör, mjukt

½ tsk Salt OBS! tillsätts under de sista minutrarna. (gjorde inte det men märkte ingen skillnad)


* Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Använd gärna en hushållsmaskin.

* Tillsätt saffran, kardemumma, socker, ägg och hälften av mjölet. Blanda ihop och klicka i smöret. 

* Häll i resten av mjölet, spara lite till utbakningen.

* Arbeta degen så den blir smidig och tillsätt saltet mot slutet så det arbetas in de sista minuterna.

* Jäs under bakduk 50 - 60 minuter.


Antingen bakar du ut till lussekatter eller kolaknutar.


Kolaknutar

½ sats saffransdeg nr 1 OBS! Om ni ska göra kolaknutar av hela degen ovan så kom ihåg att då måste man göra dubbelt av fyllning och göra två vikta degplattor.

Ugn 225* , ca 25 st


Fyllning

100 g Smör, mjukt

ca 1 dl Kolasås på tub. Går också med dulce de leche.

Pensling

Ägg  

Pärlsocker



* Rör ihop smör och kolasås till fyllningen.


 * Kavla ut degen, ca 30x50 cm. Bred på fyllningen, vik degplattan på mitten långsidorna mot varann. Skär sedan remsor som snurras ihop och lägg i formar eller direkt på plåt med bakplåtspapper.




* Jäs under fuktad bakduk i 30 - 40 minuter.

* Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

* Grädda i mitten av ugnen 8 - 10 minuter.


Källa; Allers nr 45, 2020























Inga kommentarer: