måndag 7 december 2020

Mjukt tunnbröd i stekpanna


50 Jäst

50 G Smör eller margarin

5 Dl Mjölk

6  Dl Vetemjöl

7 Dl Rågmjöl

1 Dl Sirap (ljus)

1½ Tsk Anis

1½ Tsk Fänkål

1 Tsk Salt



* Smula jästen i en bunke.

* Smält smöret och blanda i mjölken, värm till fingervarmt och lös upp jästen med en del av detta. häll sedan i resten.

* Blanda i resten av ingridienserna till en smidig deg, låt jäsa i ca 40 minuter.

Använd 2 olika kavlar till utbaket, först en vanlig slät och sen en med taggar. Själv tycker jag att kavlarna barnen hade när de var små är lättast att använda.

Kavla ut till runda små bröd som ryms i en stekpanna, relativt tunna. Lägg dem på mjölat bakbord allteftersom de blir klara , man hinner göra någon innan brödet man har i pannan blir klart. Mjölet ger också smak till brödet tyckerr jag.

Grädda helst i gjutjärnspanna, har inte provat teflon ännu men nu till jul blir det första gången. Brukar också använda två pannor för att spara tid. Gör ett litet prov först för att se hur lång tid man kan grädda ena sidan, den ska sedan vändas, ha inte för stark värme. Allt går på känsla, gräddar man för mycket blir det hårt bröd.

Lägg de färdiggräddade i en bakduk så att de håller sig mjuka.


Ät och njut!


Bilder kommer när jag bakat nästa gång.



Inga kommentarer: