lördag 1 november 2008

Lussebullar

ca 70-80 lussekatter Ugn 225-250* Varmluftsugn ca 10* svalare.

200 g Smör eller margarin
5 dl Mjölk
50 g Jäst

1-1½ g Saffran
1½-2 dl Strösocker (den största mängden om brödet inte ska fyllas)
½ tsk Salt

2 st Ägg
ca 1,7 l Mjöl
Blötlagda russin vid utbaket, annars drar de fukten från degen och det vill vi ju inte.

* Smält fettet och tillsätt sedan mjölken och låt det bli ljummet (37*).

* Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av degspadet, tillsätt sedan resten av degspadet.

* Vispa äggen och blanda ner saffran, om det inte är pulveriserat stöts saffranet med lite av strösockret.

* Blanda ner ägg, saffran, socker, salt och största delen av mjölet. Mät mjölet genom att hälla det ner i måttet eller väga det till ca 850 g. Arbeta kraftigt, gärna med maskin till's degen är blank och smidig. Om den verkar lös så tillsätt mer mjöl efterhand, den ska vara just så pass att man kan arbeta med den. Men ändå inte använda mjöl vid utbakningen, det gör degen torr och då blir katten torr också. Ju hårdare deg ju hårdare katt.

* Täck degen med fuktad handduk eller plast, detta behåller fukten i degen och saffran har en förmåga att torka ut den. När de är utbakade och ligger på jäsning så lägg fuktade dukar över, vid gräddning ställ gärna in en form med vatten i ugnen. När sedan katterna börjar få färg lägg då över ett bakplåtspapper för att de inte ska bli för mörka. Låt jäsa ca 45 min.

* Arbeta lätt degen i bunken och stjälp upp den på mjölat bakbord. Baka nu ut degen i den form du vill, själv håller jag mig till de vanliga katterna. Jag väger dem och låter dem vara ca 50 g/st, ha alltid deg som väntar under fuktad duk. Låt dem jäsa på plåten till dubbel storlek (glöm inte fuktade dukar).

* Garnera med russin (blötläggs gärna ca 30 min) och pensla dem med uppvispat ägg, grädda mitt i ugnen. Om du har varmluftsugn så följ rekommendationerna för ugnen både när det gäller placering och gradantal, det kan skilja en del.



Sedan är det bara att äta och njuta.









Lycka till!!!

Inga kommentarer: