fredag 30 januari 2009

Kolatårta

12 Personer Ugn 175* Varmluft ca 10* mindre

Ingredienser

4 st äggvitor
2 dl strösocker
175 g mald sötmandel

Kolakräm:
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
2,5 dl vispgrädde
50 g choklad, ljus eller mörk



* Sätt på ugnen.

* Markera en cirkel med en diameter på 23 cm på ett bakplåtspapper.

*Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget. Blanda ner mandeln men rör inte för mycket.

* Bred ut smeten i en cirkel på bakplåtspapperet.

* Grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen.


* Blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret till kolakrämen. Koka den ca 15-20 min. Lägg en halv tesked på ett kallt kaffefat för att kolla att den inte är för tunn. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.

* Bred smeten över tårtbottnen. Ställ svalt att kallna.

* Vispa grädde och bred över tårtan.

* Lägg chokladen en stund på ett lite varmare ställe. Obs: den ska inte smälta, bara bli lite över rumstemperatur. Hyvla med osthyvel chokladen direkt från kakan. Det går bra att strö kakao över också om man inte har choklad.

Denna går att göra i förväg och kan frysas, garneringen görs när den sen har tinat igen.

En bra grej att ha på lut.


En av mina verkliga favvos!

Inga kommentarer: