måndag 4 november 2013

Arraksbollar

Har länge sökt efter recept på just arraksbollar, tycker att de är så goda. Hittade det här receptet i tidningen Hembakat och nej, jag blir inte sponsrade av dem :), vill bara nämna mina källor där jag hittar recept.

Smeten:

3 dl kaksmulor, småkakor eller sockerkaka
3 dl Havregryn
1 dl florsocker

ca ½ tsk arraksarom
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

100 g smör, rumsvarmt
ev lite vatten (om degen blir för torr och inte håller ihop)

Garnering:

100 g mörk choklad, smält
chokladströssel

Blanda alla ingridienser till en smidig smet, om den blir torr ta då lite vatten.

Forma bollar och ställ dem i kylskåp en stund

Smält chokladen och doppa bollarna i det och rulla dem i strössel innan chokladen stelnar.

Ställ in i kylskåpet för att kyla chokladen, sedan tar jag för givet att man kan packa dem och frysa dem. Då finns i och för sig risken att chokladen blir lite grå, det är inget fel på smaken men chokladen ska inte förvaras kall egentligen.


Nu glömde jag ju att köpa choklad så jag rullade dem i strössel utan att doppa dem i smält massa, dessutom tyckte jag att arrakssmaken var för liten med ½ tsk så jag tog en hel vid andra satsen. Det blev bra för mig, men prova dig fram.Tog även lite strösocker för att få liiite mera sötma.

De blev gooooooooooooooooda.

tisdag 24 juli 2012

Köttfärspaj

4 pers     Ugn 175-200 g

Deg:

3 dl Mjöl
200 g Smör
3 dl Riven ost (Grevé)
1 dl Vatten

Detta blandas ihop till en deg, plasta och låt vila i kylskåp 30 min.

Köttfärsblandning:

300 g Köttfärs
1 Gul lök
1 krm Svartpeppar
1 tsk Salt

Bryn färs och lök, krydda.

Sås:

2 msk Smör
2 msk Mjöl
2-3 dl Grädde
1/2 krm Svartpeppar
Salt
1 dl riven ost (Grevé)
200 g Vit sparris på burk
Sparrisspadet

Blanda smör o mjöl och red detta med  spadet från sparrisburken lite i taget och vispa under tiden. Fortsätt sedan på samma sätt med grädden, det måste vara i denna ordning annars kan såsen skära sig.

I med kryddor, ost och sparrisen (brukar skära dem i cm-stora bitar), försiktigt.

OBS!!! Var noga med att vispa hela tiden så att det inte bränns i botten.

Arbeta ut degen i en form med kanter och tryck upp mot dessa, spara lite deg till ett "galler" ovanpå, nagga botten.

Stöd kanterna med aluminiumfolie och förgrädda tills det ser torrt ut. Själv brukar jag hoppa över detta, botten blir då lösare och lite degigare vilket jag inte tycker stör.

Lägg i köttfärsröran och häll sedan såsen över, se till att botten täcks ordentligt. Rulla några bitar och lägg över som prydnad, gör inget om man hoppar över detta.

Har fått tag på detta recept av min syster och har njutit många gånger av den. Jag brukar göra mera deg för jag tycker om att ha en tjockare botten, dessutom räcker det till att garnera toppen.

En grönsallad med isbergs o gurka tycker jag räcker men gör den salladen som du tycker är godast.


Njut!

fredag 6 april 2012

Linn´s Mangokyckling


4 pers, ugn ca 225 grader

 
1 Kg Kycklingfilé
1 stor röd Paprika
5 Dl Créme fraiche

2,5 dl Grädde
2-3 msk Curry
1/2 brk Mango chutney

1 tsk Sambal olek
Salt
Peppar

Strimla och stek fileérna med lite salt och peppar.

Hacka paprikan och blanda med kycklingen så den får steka med lite i slutet.

Blanda de övriga ingredienserna och blanda det med kycklingen.

Lägg allt i en form och in i ugnen i ca 15 min.

Servera rätten med pasta, gärna färsk !

Det här receptet har min dotter hittat och det används flitigt, hon brukar inte följa receptet slaviskt och det lyckas ändå. Skulle även kunna funka med fläskfilé.

Källa: Matklubben, signatur mammamus

söndag 7 augusti 2011

Kasslergratäng med pasta

4 pers, 200* i 25 min

250 g Valfri pasta
300 g Kassler
2 dl Frysta ärtor

2 Ägg
2 dl Pastagrädde
2 dl Riven västerbottensost

12 Coctailtomater
Salt o Peppar i egen smak

Koka pastan och sätt ugnen på 200*.

Skär kassler i strimlor eller tärningar, blanda sedan pastan, kassler och ärtor i en smord ugnsform.

Vispa ihop ägg, pastagrädde och ost samt salta och peppra. Häll denna äggstanning över gratängen och toppa sedan med coctailtomaterna. Ha det i ugnen tills den fått fin färg eller att stanningen har stelnat, om det finns risk för att den bränns kan man lägga över formen med folie eller bakplåtspapper.


När jag gjorde denna dubblerade jag receptet och använde hela paketen av pastagrädden, som är på 2,5 dl och det behövdes. Coctailtomaterna använde jag en ask av, men man kan ha på mera om man vill och tycker att det är gott. Tänk på att den kanske måste vara inne en stund längre när det blir mer, men kan också bero på formen. Kolla därför med jämna mellanrum att den stelnat.

Receptet hittade jag på baksidan av ett mjölkpaket från Norrmejerier.

lördag 26 mars 2011

Tortilliagratäng

4 pers, 200 g i 20 min

400 gr Köttfärs
1 pkt Tacomix
1 brk Cheesesalsa

ca 10 mindre tortillabröd.

Ovanstående fräses ihop och rullas in i tortillabröd som läggs i en smord ugnsform. De kan ligga ganska tätt ihop.

3 dl buljong
½ burk grön chili
1 msk tomatpuré
1 brk Creme fraiche

Detta kokas upp lite lätt och slås sedan över de hoprullade tortillabröden.

20 min i ugnen och sedan är det bara att servera med en god sallad till.

tisdag 30 november 2010

Tjong

Detta är ännu en av min fasters paradgodisar, dessa och polkagrisar gjorde hon året runt. Det är inte hennes recept men det smakar likadant som jag minns den.

Bara en varningens finger, det är hett att jobba med smeten. Det kan underlätta om man har gummihandskar på sig, vilket jag har när jag gör polkagrisar som också kan ge brännskador. Alltså är detta inget att göra tillsammans med småbarn.


3 dl Stösocker
1 1/2 dl Sirap
1 msk Glykos
1 1/2 dl Vispgrädde
25 g Smör

Blanda allt i en gryta med tjock botten och koka ganska kraftigt, rör inte om så ofta. Koka tills kulprovet blir bra eller till ca 140 grader.

Olja in en marmorskiva eller bakplåtspapper som ligger i en plåt med kanter, då blir det inte så kaotiskt när man häller upp den rinnande smeten och den far inte ut över kanten.

Jag använde mig av två degspadar av plast som jag oljade in och föste ihop smeten lite hur som helst. Ju fastare den blir desto mera kan man med hjälp av dem att dra i smetet, luft ska in i den och gör den ljusare. Det är först i slutet man kan dra i den med händerna och när man tycker de har bra färg drar man fingertjocka längder och klipper dem i lämpliga bitar. Man måste vara snabb och gärna två stycken som hjälps åt med klippningen annars hinner det stelna för mycket, men då kan man slå sönder dem lite i stället. En idé då är att spara smulorna till något med glass kanske.







Jag klippte dem på bakplåtspapper och försökte hålla isär dem medans de var varma, sedan kan man snurra in dem i bakplåtspapper eller lagervis med papper emellan i en burk och ha dem i kyla.

Källa: Matklubben.se inlägg av Lolan

Lycka till!

Saffransfudge

Har ännu inte smakat denna fudge, den ska stelna under natten.

Ca 50 st

1 burk Kondenserad mjölk
500 g Vit choklad
0,5 g Saffran

25 g Smör
2 dl Pistagenötter (denna bytte jag ut mot flisad mandel, dottern allergisk)
Florsocker

Smält ihop den kondenserade mjölken, vit choklad och saffran över ett vattenbad. När allt är smält så lägg i smöret och smält det så att det blir en glansig och smidig smet.



Bred ut det på ett bakplåtspapper till en form du vill ha, jag använde mig av en ugnsform i lämplig storlek hoppas jag. Har en tendens att få för tunna godisar annars. Strö över nötter eller mandel och låt den stelna över natten, den svåraste biten för man vill ju så gärna äta genast.




När man anser att man inte kan vänta längre så pudra över florsocker och skär med vass kniv till små bitar.

Fudgen går bra att frysa in...om det blir kvar något :).

Källa: Aftonbladets bilaga Jul och Advent.